525494.jpg

 

Avantouintikausi finaalissa, pyöritellään Väyrysen ministeriyttä, Sirkka- Liisa Anttilan kahta suurta. ja kiskolaisen lampurin lampaiden kohtaloa. Vesi on jo seitsenasteista. Järvenselän toisella puolella valetaan salmen yli uljasta moottoritien siltaa. Uimisesta on kauhu kaukana, seisoskellaan laiturilla turisemassa tyhjänpäiväisyyksiä kevään tulosta ja vanhojen traktorien hinnoista. Ollaan haikeita, pian on kesävesien aika, majatalon pihalla sentään puhutaan venäjää. Kiuas on alkanut sylkeä savua löylyhuoneeseen.

Sunnuntain Hesari kirjoittaa vuoden 1918 valkoisista telottajista. Niitä oli ollut 8000, patologisia lahtareita kuten Kalle "hullu" Haukijärvi ja Veikko Sippola, virolaissyntyinen upseeri Hans Klam teurastusjoukkoineen riehuivat ympäri Suomea toteuttamassa jälkikostoa. 8000-10000 punaista teloitettiin, puoli kansaa kuopan reunalla otsikoi Hesari. 7.12 1918 P. E. Svinhufvud antoi armahdusasetuksen, teloittajille syytesuojan. Kuinka me ollaan etäännytty tähän iskelmähellyysaatteeseen, jätetty toteuttamatta jotain, nautinto, sitäkö tämän vain pitäisi olla. Kun pääsen himaan pistän soimaan Dylanin Like a rolling stone.

Ulkona hämärässä, muutama sadepisara, roskienpolttotynnyristä uhmakas savukiehkura , mustarastas laulaa edelleen kuin repisi sydäntä mutta lampaiden kuoro ei ole vireessä.